Helsingin startup-skene

Aloitteleville yrittäjille, pienyrittäjille ja freelancereille Helsinki on erinomainen kotikaupunki. Itseasiassa Helsinki on startup-yrityksille maailman toiseksi paras kaupunki Valuerin viidenkymmenen parhaan startup-kaupungin listan mukaan. Listan kärjessä on Singapore ja kolmanneksi sijoittuu San Francisco. Startup Genomen vertailussa Helsingin startup- ekosysteemi loistaa erityisesti yhteisöllisyydellään, jolta osin se on kansainvälisellä ykkössijalla. Helsingin vahvuus on siis paikallinen verkosto: suhteet sijoittajien, asiantuntijoiden ja yrittäjien välillä. Varsinkin teknologia-alan startup-ekosysteemi kukoistaa pääkaupungissamme.

Euroopan suurin kasvuyritystapahtuma

Helsinki nousi startup-maailmankartalle viimeistään Slush-tapahtuman myötä. Slush on jokavuotinen teknologiaan keskittyvä kasvuyrityskonferenssi, joka järjestään Helsingin Messukeskuksessa vuoden synkimpään aikaan, marras-joulukuun vaihteessa. Tapahtuman tarkoitus on tuoda yhteen startupeja, rahoittajia ja median edustajia maapallon jokaisesta kolkasta. Opiskelijoiden pyörittämään tapahtumaan voi myös ilmoittautua vapaaehtoistyöntekijäksi. Slush-viikon aikana Helsingissä järjestetään 20 000:lle kävijälle ohjelmaa Messukeskuksen ulkopuolellakin. Tapahtuman vieraat voivat vaikkapa suunnata virallisille Slush-afterworkeille, joita pidetään monissa eri baareissa.

Toimistoa vailla? Löydä Helsingin coworking-tilohin

Kirjaston tai kotisohvan sijaan yrittäjillä, tutkijoilla ja freelancereilla on Helsingissä mahdollisuus työskennellä coworking-tiloissa. Coworking-tilasta löydät kaiken toimistolle olennaisen kuten kirjoittimen ja kokoushuoneen, kahvin ja IT-tuen, mutta myös yritysneuvontaa ja inspiroivaa juttuseuraa. Parhaimmillaan coworking-tilojen ilmapiiri on juurikin yhteisöllinen ja avoin. Toisen jopa täysin eri alan toimijan kanssa juttelu voi olla virkistävää ja synnyttää uusia ajatuksia ja ideoita.

Yksi coworking-tilojen käyttämisen eduista on, että se käy useimmiten halvemmaksi kuin toimiston vuokraaminen. Helsingissä on lukuisa maksuttomia sekä maksullisia tiloja, jotka ovat kaikille avoinna. Esimerkiksi Pikku Robertinkadulla sijaitsevassa Mothership of Workissa voi ostaa joko päiväpassin kuukausipassin, ja Espalla olevassa Papulassa yritystilasta maksetaan kuukausittain. Helsingin Yliopiston ja Helsingin kaupungin rahoittamassa Helsinki Think Companyssa työskentelet ilmaiseksi, kuten myös Microsoft Fluxissa.

Startup-yhteisöt, kiihdyttämöt ja hautomot vauhdittavat kasvuyrityksiä

Maria 01 on taas suosittu startup-keskittymä, johon kaikki halukkaat eivät mahdu mukaan. Maria 01 avattiin vuonna 2016 entisessä Marian sairaalassa, jonka on suunnitellut merkittävä arkkitehti Lars Sonck 1900-luvun alussa. Mukana olevat yritykset ovat lähinnä jo valmiin tuotteen kehittäneet, rahoituksen saaneet teknologia-startupit. Kumppaneiden ja neuvojien ominaisuuksissa talossa toimii myös suuremmat yhtiöt kuten Telia, Danke Bank ja Kone Cranes.

Jos tarvitset ideasi kehittelyyn tai rahoituksen hankkimiseen lisäpotkua, kiihdytysohjelma voi vauhdittaa bisnestäsi. Cowokring-tiloista löydät usein myös kiihdyttämöt ja hautomot. Kiihdyttämöt, jotka tunnetaan myös englanninkielisellä nimellään business accelerators, tarjoavat tietyn ajan pituisia mentoriohjelmia, joitten lopussa idea esitellään mahdollisille rahoittajille. Hautomoilta saa samantapaista koulutusta, tukea ja toimitilaa, joka ei rajoitu tiettyyn ajanjaksoon. Helsingin seudulla kyseisiä palveluja tarjoavat esimerkiksi Turbiini Vantaalla, Hub13 Ruoholahdessa sekä NewCo Kalliossa.