Helsingin suurimmat työnantajat

Helsingin Kaupunki

Helsingin ja samalla koko maan suurin työnantaja on Helsingin kaupunki joka työllistää noin 38 000 henkeä. Sosiaali- ja terveysala tarjoaa asukkaille sosiaali- ja terveyspalveluita kun taas kasvatus- ja koulutustoimiala keskittyy varhaiskasvatukseen ja opetukseen sekä vapaan sivistystyön palveluihin. Kaupunkiympäristön toimiala pitää huolen kaavoituksesta, kiinteistöihin liittyvistä asioista ja palveluista, rakentamisesta, eri alueiden kunnossapidosta sekä asuntojen tuotannosta ja ympäristöstä. Näiden lisäksi on pelastuslaitoksen toiminta sekä liikennelaitos ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala johon kuuluu kulttuuri-, liikunta-, nuoriso-, musiikki-, kirjasto-, museo- ja taidepalveluja.

Työntekijöiden eri titteleitä onkin Helsingin kaupungilla yli 2000, joten kaupungilla on tosissaan tarjota todella monipuolisia ja mielenkiintoisia sekä yhteiskunnallisesti merkittäviä tehtäviä.

Näiden asioiden lisäksi Helsingin kaupunki panostaa suvereenisti henkilökuntansa koulutukseen ja kehittämiseen sekä toimii erittäin luotettavana ja hyvänä työnantajana. Kaupunki on myös joustava työnantaja ja ottaa hyvin huomioon eri elämäntilanteet erilaisilla työntekijöillä ja minkälaisia toimenpiteitä ne vaativat, mitä tulee työelämään. Kaupunki myös sijoittaa herkästi työntekijänsä uusiin tehtäviin, jos työ loppuu tai työkyky heikkenee. Kaupunki pitääkin suurina arvoina toiminnassaan oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa sekä rehtiä peliä ja avoimuutta. Kaupunki myös toivoo ja odottaa samoja arvoja työntekijöiltään. Helsingin kaupungilla on myös erittäin kilpailukykyiset henkilöstöedut ja työterveyspalvelut. Helsingin kaupunki siis on hyvin luotettava työnantaja ja pitääkin yhtenä periaatteena sitä, että henkilökuntaa ei irtisanota tai lomauteta tuotannollisista tai taloudellisista syistä.

Muut suuryritykset

Helsingissä on useita muitakin suuryrityksiä. Suuryritysten listan kärkisijoilla ovat Neste Oil ja Nokia jotka sijaitsevat Helsingin naapurikaupungissa, Espoossa. Seuraavina listalla ovat kuusi helsinkiläistä yhtiötä: Stora Enso, UPM-Kymmene, Kesko, OP-ryhmä, Kone ja SOK. Yhdeksäs ja kymmenes sija menevät myös Espooseen Microsoftille ja Outokummulle. Toisen naapurikaupungin, Vantaan, suurin yritys on Finnair joka on sijalla 28. Helsinki ja Espoo siis hallitsevat hienosti suurimpien yritysten kotipaikkojen listaa.

Suuremmat työnantajat työllistävät nykyään valitettavasti vähemmän. Kolmessa vuodessa työllistyminen on vähentynyt -30%. Suurten yritysten merkitys on yhä suuri, mutta on viime vuosina laskenut yhä nopeammin. Suuret yritykset keskittyvät nykyään enemmän perustoimintaan sekä ostavat palveluilta ulkopuolisilta yrityksiltä.