Julkinen liikenne Helsingissä

Paikasta toiseen pääsee Helsingissä usein julkisella liikenteellä kätevämmin kuin omalla autolla. Helsingin seudun liikenne eli HSL liikennöi koko pääkaupunkiseudun alueella, Espoon ja Vantaan mukaan lukien. Joukkoliikenne koostuu busseista, metrosta, lähijunista ja raitiovaunuista.

Metro Helsingin metro on ehkä maailman selkein metroverkosto. Verkostossa on 25 pysäkkiä ja kaksi suuntaa, itä- ja länsisuunta. Linjojakin on kaksi, Matinkylä-Vuosaari ja Tapiola-Mellunmäki. Idässä linja jakautuu kahteen Itäkeskuksessa ja päätepysäkkeinä on Mellunmäki ja Vuosaari. Lännessä marraskuussa 2017 avattiin länsimetron osuus, jossa on kahdeksan uutta pysäkkiä Helsingin ja Espoossa, päätepysäkkeinä Tapiola ja Matinkylä. Länsimetron valmistuttua bussiliikennettä varsinkin Espoosta Helsinkiin vähennettiin. Tavoitteena onkin vähentää bussien määrää Helsingin keskustassa ja siirtyä ympäristöystävällisempään liikennemuotoon. Busseja kulkee nyt Espoon sisällä metroasemille, joka on aiheuttanut osalle espoolaisille ajassa pidentyneen työmatkan.

Lähijuna

Hiljattain on myös avattu kehärata, joka kuuluu lähijunaverkostoon. Vuonna 2015 valmistunutta kehärataa pitkin pääsee keskustasta rautatieasemalta Helsinki-Vantaan lentokentälle. Yhteys on suora mutta pysähtymisiä juna tekee lukuisilla asemilla Vantaalla ja Helsingissä. Uusia asemia on avattu viisi, ja kolme lisää on tuloillaan. Lentokentälle matkaavalla ei ole väliä, ottaako junan joka kulkee Huopalahden tai Tikkurilan kautta, mutta Tikkurilan kautta kiertävä juna on noin viisi minuuttia nopeampi. Matka taittuu kokonaisuudessaan 27:ssä minuutissa. Lähijunalla pääsee myös Espoon ja Kauniaisen kautta Kirkkonummelle ja Vantaan kautta Keravalle.

Raitiovaunut

Helsingin kantakaupungissa raitiovaunu on varmin ja kivoin joukkoliikennemuoto. Raitiovaunu eli ratikka eli spora on busseja riippumattomampi liikenneruuhkista. Spora jättää kätevästi laiturille tienvarteen, jottei tarvitse mennä maan alle tai asemalle kuten metrolla ja junalla matkustaessa. Jos haluaa tutustua kaupunkiin ja sen eri osiin, hyvä vinkki onkin ottaa raitiovaunu ja katsella ulos ikkunasta ja hypätä ulos mielenkiintoisilla pysäkeillä. Kakkosen ja kolmosen (spora vaihtaa numeroa riippuen suunnasta) reittiä kutsutaan maisemareitiksi,
jonka varrella on useita nähtävyyksiä. Sporalinja 8 taas tarjoaa kirjavan kattauksen Helsingin alueista lännestä itään. Arabia-Jätkäsaari linjalta löytyy ennen työväen asuttama, nykyään myös nuorten ja taiteilijoiden suosima Kallio. Toinen Helsinki-klassikko linjalla on hiukan hienostuneempi, 1900-luvun alussa rakennettu Töölö. Linjan länsipäässä on uusi kaupunginosa Jätkäsaari, johon nousee yhä taloja. Toinen päätepysäkki on Arabianranta, jossa on vanhan Arabian tehtaan ja tehtaanmyymälän lisäksi runsaasti uudisrakennusta ja merellisiä ulkoilureittejä. Raitioliikennettä kehitetään jatkuvasti ja uusia reittejä tulee tulevaisuudessa esimerkiksi Telakkarantaan ja Hernesaareen.

Sovellus

Jos aikoo käyttää Helsingin seudun joukkoliikennettä, kannattaa ladata älypuhelimeensa HSL- sovellus. Sovelluksessa voi käyttää reittiopasta, joka suunnittelee matkan paikasta toiseen vaihtoineen. Reittioppaasta voi myös tarkastella aikatauluja. Kertalipun, vuorokauden tai kolmenkymmenen päivän lipun ostaminen onnistuu sovelluksen kautta.

Kaupunkipyörät vaihtoehtona

Jos valitsee pyöräilyn (tai kävelyn) muun liikennemuodon sijaan, syntyy tunnetusti win-win- win skenaario; voittajia ovat lompakko, ympäristö ja hyötyliikunnan myötä terveys. Helsingin katukuvaan on vakiintuneet viime vuosina kaupunkipyörät. Varsinkin kesällä kaupunkipyörät ovat hyvä, ja usein nopeampi vaihtoehto joukkoliikenteelle. Kaupunkipyörällä ajamisen voi näppärästi myös yhdistää joukkoliikenteeseen; voit lähteä johonkin pyörällä, mutta tehdä paluumatkan sporalla, jos vaikka vesisade tai laiskuus yllättää. Metroon saa aina ottaa pyörän mukaan, lähijunaan ruuhka-aikojen ulkopuolella. Muita vaihtoehtoja kulkemiselle ovat taksi ja Uber. Uber palasi Helsinkiin vuoden tauon jälkeen taksilain uudistuttua 2018.