Jokaisella on muutto ensimmäiseen kotiin ennemmin tai myöhemmin edessä, ja se on iso askel itsenäistymistä kohti sekä merkittävä mittapaalu elämässä. Oma koti tuo ison vastuun mukanaan kuten vuokranmaksu ajallaan. Tämän lisäksi rahaa menee myös hankintoihin, joita uuteen kotiin pitää ostaa. Nykypäivänä on helppo säästää näissä hankinnoissa liittymällä Facebookin kirppisryhmiin, joista voi tehdä hyviä löytöjä pienelläkin rahalla. Kodin voi sisustaa haluamallaan tavalla. Asuntoon voi myös ostaa trendikkäitä julisteita netistä jolloin maalaaminen tai tapetoiminenkaan ei ole välttämätöntä.
Asunnon metsästäminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin, sillä jos sen jättää viime tippaan, niin ei välttämättä saa juuri sellaista kuin haluaa. Varsinkinkin “sesonkiaikoina” on vaikeampi saada asuntoa, kuten koulujen alkamisen aikoihin.
Iso osa omaan kotiin muuttamista on oikeasti nähdä asunto, ja miltä se näyttää sisältä päin, jotta on helpompi myös tietää, mitä sinne pitää ja voi hankkia. Samalla kannattaa kartoittaa minkälainen taloyhtiö on, ja onko siellä esimerkiksi hissiä, pesutupaa tai saunatiloja (ellei itse asunnossa ole saunaa). Kannattaa myös ottaa huomioon, mikäli tarvitsee esteetöntä asumista, jotta asunto täyttäisi esteettömyyden kriteerit.
Vuokrasopimusta allekirjoittaessa kannattaa ottaa muutama seikka huomioon. Ensimmäinen näistä on vuokra-aika, eli kauanko asunnossa voi asua, ja onko siinä määräaikaisuutta. Sitten kannatta ottaa selvää sopimussakosta, eli jos asunnon irtisanoo ennen määräajan loppumista, niin tästä yleensä seuraa rahallinen sopimussakko. Tärkeä asia on myös asunnon remontin kartoitukset. Jos asunnossa on tuloillaan iso remontti, kuten putkiremontti, niin asuminen kodissa ei välttämättä ole mahdollista itse remontin aikana. Vuokran määrä, vuokravakuus ja asunnon tarkastus ovat luonnollisesti myös tarkastettavia asioita.
Ennen muuttopäivää kannattaa tehdä muuttoilmoitus maistraatille. Ilmoituksen voi tehdä kuukautta ennen muuttoa. Jotta asunto ei olisi sähkötön, niin sähkösopimuksen voi tehdä kätevästi verkon kautta ja samalla kilpailuttaa sähköyhtiöt. Koti kannattaa vakuuttaa kotivakuutuksella. Tämä käy myös verkossa vakuutusyhtiöiden sivuilla. Vuokranantajan kanssa tulee myös sopia lemmikeistä ja tupakanpoltosta erikseen. Yleensä nämä ovat mainittukin vuokrasopimuksessa. Muita asioita, mitä vuokrasopimuksessa voi olla, ovat jälleenvuokraaminen ja alivuokraaminen. Asuntoa ei siis saa vuokrata kolmansille osapuolille, jos vuokranantaja on näin erikseen maininnut.