Näin elät kaupungissa ekologisemmin

Kasvihuoneilmiöstä on puhuttu jo vuosikymmenien ajan, mutta ilmiö on viime aikoina ollut tapetilla sen huomattavan kiihtymisen vuoksi – ihmiset alkavat viimein huomata ympärillään ilmiön konkreettiset seuraukset. Esimerkiksi kuluva talvi on ollut Suomessa harvinaisen lämmin ja vähäluminen, mikä on saanut monet ymmärtämään sen, että ilmaston lämpeneminen ei ole vain tulevaisuuden murhe. Yhä useampi haluaakin omilla toimillaan pyrkiä taistelemaan ilmiötä vastaan. Ekologiseen elämäntapaan mielletään usein mielikuvia maalla asuvista hippiyhteisöistä, mutta tänä päivänä aivan tavallinen kaupunkilainen voi elää jopa maalaista ekologisemmin. Miten sitten vaikkapa helsinkiläinen voi elää mahdollisimman ekologisesti? Jatka lukemista painaaksesi mieleesi parhaat vinkkimme!

Kaupunki on kirpputorikävijän kultakeidas

Tänä päivänä meidän kaikkien tulisi välttää uuden ostamista ja tutkia ensin mahdollisuuksia hankkia tarvittu esine tai vaatekappale käytettynä. Suomalaiset ovat yleensä varsin halukkaita käymään katsastamassa lähikirpputorinsa tarjonnan, mutta kirpputoreja ei välttämättä ole pienemmillä paikkakunnilla kovinkaan monta. Suuret kaupungit, Helsingin tavoin, tarjoavat kuitenkin runsaan kirpputoritarjonnan, mikä mahdollistaa niin monien vaatteiden kuin hyötyesineidenkin hankkimisen käytettynä. Kirpputorilta löydät persoonallisia tavaroita, joilla luot kotiisi juuri oman näköisesi tunnelman. Vaikka ostatkin käytettyä tavaraa, yritä parhaasi mukaan valita sellaisia esineitä, jotka tulevat kestämään aikaa käytössäsi. Kirpputorilta voi esimerkiksi hankkia monia tarpeellisia ruoanlaittovälineitä, mutta monet niistä eivät ole laadultaan yhtä hyviä. Valitsetko esimerkiksi teflon- vai valurautapannun? Kestävä valurautapannu pysyy oikein hoidettuna käyttökelpoisena käytännössä ikuisesti, kun taas teflonpannun pinnoite tuppaa vaurioitumaan helposti.

Tarvitsetko välttämättä autoa?

Monella kaupunkien ulkopuolella asuvalla ei ole mahdollisuutta luopua autolla ajamisesta välimatkojen pituuden tai julkisen liikenteen hankalien yhteyksien vuoksi. Kaupunkilainen saa kuitenkin usein nauttia kattavista julkisen liikenteen yhteyksistä sekä lyhyemmästä välimatkasta esimerkiksi lähikauppaan. Usein liikkuminen paikasta toiseen onnistuu myös joko jalan tai mukavasti pyöräillen pyörätietä hyödyntäen. Helsingin kaupunki on rakentanut monia pyöräväyliä, jotka varmistavat pyöräilijöiden turvallisen siirtymisen paikasta toiseen. Elääksesi ekologisemmin yritä siis joko luopua kokonaan yksityisautoilusta tai vähentää sitä mahdollisuuksien mukaan. Yksi kaupungissa asumisen eduista on esimerkiksi se, että monesta korttelista löytyy oma ruokakauppansa, johon matka taittuu kätevästi jalan tai pyörällä. Ostoksien kuljettaminen kotiovelle asti sujuu vaivattomammin, jos otat mukaasi tukevan repun ja pyörillä kulkevan ostoskassin. Kaupassa pyri ostamaan mahdollisimman kevyesti pakattuja ja lähellä tuotettuja tuotteita. Näin minimoit taloutesi tuottamat jätteet sekä ostostesi hiilijalanjäljen.

Mitä ekotekoja sinä teet arjessasi? Toivottavasti sait tästä artikkelista hyviä vinkkejä, joiden avulla pienennät oman kaupunkilaistaloutesi hiilijalanjälkeä entisestään!