Helsinkiläinen saa varautua vieraisiin

Helsinki on kaunis ja kulttuuriltaan rikas kaupunki, johon lähes kaikki Suomessa vierailevat haluavat matkansa aikana tutustua. Jos asut Helsingissä, älä ylläty, jos etäisemmätkin tuttavat ottavat sinuun silloin tällöin yhteyttä ja kysyvät sinulta, voitko majoittaa heidät sohvallesi muutamaksi yöksi. Kiireisen ihmisen elämänrytmiin vieraiden vastaanottaminen tai turistioppaana toimiminen ei tietenkään aina sovi. Onneksi Helsingissä on lukuisia hyviä majoitusvaihtoehtoja, joihin voit ohjata ihmisiä silloin kun sinulle ei sovi toimia epävirallisena hotellina. Vaikka avaisitkin vierashuoneesi Helsinkiin saapuville vieraille, sinulla ei ole automaattisesti velvollisuutta viihdyttää heitä. Odotuksista on hyvä puhua avoimesti etukäteen. Ehkä sohvapaikka, kahvinkeittimen käyttöoikeus ja julkisen liikenteen aikataulu riittää aivan mainiosti pitämään vieraasi tyytyväisenä. Mutta joskus vieraiden viihdyttäminen on tietenkin aivan ihanaa, varsinkin kun kyseessä ovat rakkaat ystävät, joita ei ole nähnyt pitkään aikaan. Silloin näkee mielellään vähän vaivaa varmistaakseen, että he saavat kaiken mahdollisen irti vierailustaan Helsinkiin.

Kotikaupungin esitteleminen muualla asuville ihmisille auttaa näkemään tututkin kulmat uusin silmin. Omassa arjessa tulee helposti jumituttua tiettyihin uriin. Vapaa-ajan vietto ja ostosten tekeminen tapahtuu aina samoissa paikoissa ja samalla kaavalla. Turistin innolla paikasta toiseen kulkevat vieraat sen sijaan haluavat varmaankin nähdä muitakin kohteita kuin lähimmän marketin ja lenkkipolun. He haluavat usein nähdä historiallisia kohteita tai käydä shoppailemassa. Anna heidän raahata sinut kulttuuritapahtumiin ja niihin työmatkasi varrella sijaitseviin pieniin hauskoihin puoteihin, joihin et ole koskaan ole tullut piipahtaneeksi. Älä hermostu, vaikka kaverisi haluavat pysähdellä kuvaamaan ties mitä lyhtypylväitä ja porttikongeja. Ota vaikka itsekin pari valokuvaa Instagramiin!

Matkailija toivoo usein saavansa kaupunkilomaltaan mukaan muutakin kuin valokuvia. Jos käytte museoissa, niiden yhteydessä sijaitsevista myymälöistä löydätte moneen makuun ja budjettiin sopivia matkamuistoja. Postikortit ja avaimenperät ovat tietenkin kestosuosikkeja. Myös monenlaiset muut kaupunkiaiheet ovat oiva matkamuisto. Tyylikkäät tai kodikkaat kaupunkijulisteet, kuten tyylitellyt Helsingin metrokartat tai leppoisaa menneen maailman kaupunkielämää kuvaavat mustavalkoaiheet, sopivat seinälle kuin seinälle muistuttamaan hauskasta vierailusta.

Turistikohteesta toiseen kulkeminen on hauskaa, varsinkin jos antaa vieraiden innostuksen tarttua. Paikallisena sinulla on kuitenkin mahdollisuus tarjota vieraillesi jotain harvinaisempaa, jota satunnainen turisti ei aina onnistu kokemaan: nimittäin ikkunan tavalliseen arkeen, jota ihmiset Helsingissä elävät. Mitä kauempaa ja erilaisemmasta ympäristöstä vieraasi saapuvat, sitä eksoottisemmalta jokapäiväinen elämä Helsingissä heille näyttäytyy. Ehkä lähimarketin leipähyllyä ei kannatakaan väheksyä! Kysy vierailtasi, mitä he odottavat lomaltaan. On aivan mahdollista, ettei heitäkään kiinnosta viettää jokaista lomapäivää kohteesta toiseen juosten. Kuka tietää, jospa heistä onkin aivan erinomaisen hauskaa tavata helsinkiläisiä kavereitasi ja istua koirapuiston penkillä juttelemassa paikallisten kanssa. Eksotiikka on aina suhteellista!