Ota taloutesi ohjat käsiisi

Nyt kesä lähenee loppuaan ja syksy on tulossa. On uusien alkujen aika. Koulu alkaa taas, kuten myös päiväkoti ja työ. Kaupungin kadut täyttyvät taas opiskelijoista ja asuntopalstat käyvät kuumana. Ilmassa on muutoksen tuulia! Miksipä sinäkin et tarttuisi mahdollisuuteen aloittaa alusta myös taloutesi suhteen? Oman taloudellisen tilanteen tarkastelu ei aina ole kaikkein kiinnostavinta puuhaa. Joskus se voi jopa hirvittää. Mutta kuitenkin kaikkien talouteesi liittyvien yksityiskohtien tunteminen on hyvä ajatus. Se auttaa sinua tekemään järkeviä valintoja, joilla voit parantaa arkeasi. Kun talous on järjestyksessä, sinulla on elämässäsi yksi stressinaihe vähemmän.

Tee lista tuloista ja menoista

Suurimmalle osalle meistä tulojen luetteleminen on melko helppoa, koska tulonlähteitä on usein vain yksi. Jos toimit freelancerina tai yrittäjänä, tilanne voi olla monimutkaisempi. Yleensä kuitenkin riittää, jos saat tiliotteestasi selville sen, kuinka paljon tilillesi tulee rahaa keskimäärin kuukaudessa. Vaikeampi osa oman kuukausisaldon laskemisesta onkin kaikkien eri menoerien laskeminen ja luokitteleminen. Kun elät ja vietät aikaa kaupungissa, käytät varmasti päivittäin rahaa moniin pikku ostoksiin, joita et niitä tehdessäsi edes erityisemmin ajattele – pistäydyt ehkä ystäväsi kanssa kahvilassa juomassa kupillisen kahvia, ostat kioskista ohimennen omenan tai voileivän välipalaksi, tai mielenkiintoiselta näyttävä lehti päätyy kuin huomaamatta koriisi ruokaostosten mukaan.
Jos et ole varma kaikista menoista, säilytä yhden kuukauden ajan kaikki saamasi kuitit ja käy ne lopuksi yksityiskohtaisesti läpi. Lisää menoihin myös kaikki puhelimiin ja nettiyhteyteen liittyvät maksut, mahdolliset yhtiövastikkeet ja asuntolainan lyhennykset, vakuutukset ja sähkölaskut. Älä unohda myöskään suoratoistopalveluiden ja muiden digitaalisten palveluiden tilausmaksuja.
Moni meistä on ainakin jossain elämänvaiheessa rahoittanut elämistään lainalla. Se on tavallista, sillä yllättäviin menoeriin ei voi aina varautua. On erittäin tärkeää, että selvität, miten paljon sinulla menee rahaa erilaisten lainojen lyhennyksiin ja korkoihin. Myös lainojen maksuaikatauluista ja muista ehdoista on hyvä olla perillä.

Yksinkertaistaminen kannattaa

Jos ajatuskin kaikkien menoerien selvittämisestä ahdistaa, et ole yksin. Erilaisia lainoja ja kulutusluottoja saattaa helposti kertyä melkoinen määrä. Tämän lisäksi teemme paljon hankintoja osamaksuilla, joilla kaikilla on omat ehtonsa. Jos sinulla on monia eri lainoja lyhennettävänä, niiden selvittely voi olla työlästä ja stressaavaa. Tässä tilanteessa lainojen yhdistäminen voi yksinkertaistaa elämääsi huomattavasti. Kun lyhennät useiden erilaisten lainojen ja vippien sijaan vain yhtä lainaa, talouden suunnittelu on helpompaa. Voit saada tällaisen lainan myös huomattavan edullisilla ehdoilla. Lainojen vertailu kannattaa aina.